Ibu muda ini kongsikan rahsia buat roti kastard yang sedap dan hanya bakar menggunakan kuali, rasanya memang sangat-sangat sedap!

Ibu muda ini kongsikan rahsia buat roti kastard yang sedap dan hanya bakar menggunakan kuali, rasanya memang sangat-sangat sedap! - Apakah sahabat sedang mencari informasi tentang Trending News Today ?, Nah isi dalam Artikel ini disusun agar pembaca dapat memperluas pegetahuan tentang Ibu muda ini kongsikan rahsia buat roti kastard yang sedap dan hanya bakar menggunakan kuali, rasanya memang sangat-sangat sedap!, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan referensi dari semua pembahasan untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Everything trending in social media, yang kami suguhkan ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Ibu muda ini kongsikan rahsia buat roti kastard yang sedap dan hanya bakar menggunakan kuali, rasanya memang sangat-sangat sedap!
link : Ibu muda ini kongsikan rahsia buat roti kastard yang sedap dan hanya bakar menggunakan kuali, rasanya memang sangat-sangat sedap!

Baca juga


Ibu muda ini kongsikan rahsia buat roti kastard yang sedap dan hanya bakar menggunakan kuali, rasanya memang sangat-sangat sedap!



RESIPI ROTI KASTARD LEMBUT & SEDAP

BAHAN-BAHAN:

300gm (1 1/2 cawan) tepung roti
5 sudu makan gula
1 sudu makan yis segera
1/2 cawan air
6 sudu makan susu segar
2 biji telur saiz kecil – jika guna saiz besar, cukup hanya 1 biji – dipukul
2 sudu makan mentega lembut
CARA MEMASAK:

1. Satukan tepung, gula dan yis. Gaul sebati.
2. Kemudian masukkan air, susu dan telur. Kacau rata dan akhir sekali masukkan mentega. Adun hingga sebati seperti membuat doh roti.
3. Perap doh selama 45 minit atau hingga doh naik 2 kali ganda.
4. Bila doh naik 2 kali ganda, tumbuk doh dan uli selama 5 minit lagi.
5. Bahagiakan doh kepada 8 bahagian dan bentukkan jadi bebola.
6. canai doh dan masukkan inti kastard atau keju mozzarella.
7. Sapukan air di bahagian tepi doh, lipat dan tekan tepinya supaya inti tidak keluar sewaktu dimasak nanti.
8. Biarkan doh selama 20 minit sehingga ia naik 1 kali ganda lagi.
9. masak roti dalam kuali non-stick tanpa minyak. Guna api perlahan sahaja. Tutup kuali menggunakan penutup periuk.
10. Bila roti dah kekuningan, balikkan dan masak hingga sempurna.
11. Angkat dan sedia untuk dinikmati.


RESEPI INTI KASTARD

BAHAN-BAHAN:
1/2 cawan tepung jagung
2 sudu makan tepung kastard
1 1/2 cawan susu segar
2 biji telur
1/2 – 1 sudu teh esen vanilla – ikut citarasa
3 sudu makan gula – boleh lebihkan jika suka manis

CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dalam periuk dan masak guna api sederhana hingga likat dan mendidih.
2. Sejukkan terlebih dahulu sebelum digunakan.
3. Jika suka inti keju, guna parutan keju mozzarella bagi menggantikan inti kastard.




INFO:
1. Jika tiada tepung roti, boleh guna tepung gandum. Tetapi perlu ayak 2 kali.
2. Selain seperti bentuk dalam gambar, boleh bentukkan roti ikut kreativiti masing-masing.

resepi diambil dari fb Nita-nvoo Daniels

Sumber Ibu muda ini kongsikan rahsia buat roti kastard yang sedap dan hanya bakar menggunakan kuali, rasanya memang sangat-sangat sedap!


Demikianlah Artikel Ibu muda ini kongsikan rahsia buat roti kastard yang sedap dan hanya bakar menggunakan kuali, rasanya memang sangat-sangat sedap!

Sekianlah artikel Ibu muda ini kongsikan rahsia buat roti kastard yang sedap dan hanya bakar menggunakan kuali, rasanya memang sangat-sangat sedap! kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, Karena keterbatasan pengetahuan maupun pengalaman kami, Kami yakin masih banyak kekurangan dalam makalah ini, Oleh karena itu kami sangat mengharapkan saran dan kritik yang membangun dari pembaca demi kesempurnaan artikel ini.

Subscribe to receive free email updates: