Ibu Muda Ini Bongkar Rahsia Resepi Buat Kulit Karipap Yang SEDAP Dan Kekal RANGUP Hingga Ke Malam,Senang Sangat Nak Buatnya

Ibu Muda Ini Bongkar Rahsia Resepi Buat Kulit Karipap Yang SEDAP Dan Kekal RANGUP Hingga Ke Malam,Senang Sangat Nak Buatnya - Apakah sahabat sedang mencari informasi tentang Trending News Today ?, Nah isi dalam Artikel ini disusun agar pembaca dapat memperluas pegetahuan tentang Ibu Muda Ini Bongkar Rahsia Resepi Buat Kulit Karipap Yang SEDAP Dan Kekal RANGUP Hingga Ke Malam,Senang Sangat Nak Buatnya, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan referensi dari semua pembahasan untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Everything trending in social media, yang kami suguhkan ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Ibu Muda Ini Bongkar Rahsia Resepi Buat Kulit Karipap Yang SEDAP Dan Kekal RANGUP Hingga Ke Malam,Senang Sangat Nak Buatnya
link : Ibu Muda Ini Bongkar Rahsia Resepi Buat Kulit Karipap Yang SEDAP Dan Kekal RANGUP Hingga Ke Malam,Senang Sangat Nak Buatnya

Baca juga


Ibu Muda Ini Bongkar Rahsia Resepi Buat Kulit Karipap Yang SEDAP Dan Kekal RANGUP Hingga Ke Malam,Senang Sangat Nak Buatnya



Dalam penghasilan karipap, doh adalah bahagian yang paling penting. Jika kulit karipap tersebut rangup, rapuh dan enak, memang sedaplah kuih tersebut.

Tak puas makan! Jadi bagi anda yang nak belajar cara-cara buat kulit karipap yang kekal rangup dalam tempoh masa yang lama, boleh cuba resipi perkongsian saudari Noor Azlina Khalil.

Menurut beliau, karipap ini adalah antara yang menjadi kegemaran kawan-kawan serta pelanggan setia beliau. Wow, memang kena cuba!

CARA-CARA BUAT DOH KARIPAP RANGUP

BAHAN-BAHAN:

1kg tepung gandum
1 cawan minyak masak + 2 sudu makan planta (dipanaskan)
2 sudu makan air kapur
1 1/2 sudu teh garam

1 1/2 sudu makan gula
350ml air sejuk (letak seketul ais)
Sedikit daun sup cincang (optional)

CARA MEMASAK:

1. Satukan tepung gandum, gula, garam dan daun sup cincang.


2. Kemudian masukkan minyak, planta yang dah dipanaskan dan air kapur.

3. Kacau bahan-bahan tadi menggunakan senduk. Setelah sedikit sejuk, barulah diramas dengan tangan hingga mendapat tekstur seperti serbuk roti.

4. Seterusnya masukkan air dan uli.



5. Masukkan doh ke dalam plastik dan ramas-ramas tepung dama 10-15 minit. Perap dalam peti sejuk selama 3-4 jam.

6. Kemudian bolehlah dicanai dan diisi inti kegemaran masing-masing. Bentukkan seperti karipap dan goreng hingga masak.



Inilah hasilnya selepas di goreng.


7. Selamat mencuba!

Kredit resipi & foto: Noor Azlina Khalil

Karipap Ala Ikea:



Sumber Ibu Muda Ini Bongkar Rahsia Resepi Buat Kulit Karipap Yang SEDAP Dan Kekal RANGUP Hingga Ke Malam,Senang Sangat Nak Buatnya


Demikianlah Artikel Ibu Muda Ini Bongkar Rahsia Resepi Buat Kulit Karipap Yang SEDAP Dan Kekal RANGUP Hingga Ke Malam,Senang Sangat Nak Buatnya

Sekianlah artikel Ibu Muda Ini Bongkar Rahsia Resepi Buat Kulit Karipap Yang SEDAP Dan Kekal RANGUP Hingga Ke Malam,Senang Sangat Nak Buatnya kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, Karena keterbatasan pengetahuan maupun pengalaman kami, Kami yakin masih banyak kekurangan dalam makalah ini, Oleh karena itu kami sangat mengharapkan saran dan kritik yang membangun dari pembaca demi kesempurnaan artikel ini.

Subscribe to receive free email updates: